Tel: +31 (0)72 509 4000
 

Handleiding eskimoteren / freestyle Alkmaar

Handleiding eskimoteren / freestyle Alkmaar

Een cursus met de extra dimensie van een golfslagbad
Recht tegenover het NS station Alkmaar Noord ligt het zwembad. Een gunstige locatie om per openbaar vervoer te bereiken.
Het zwembad in Alkmaar biedt een ideale locatie voor een zwembad eskimoteercursus. De cursus vindt in de winter plaats en bestaat uit een serie van lessen van elk een uur. Er kan per les geboekt worden en voor een boeking van meerdere lessen tegelijk geldt een lager tarief. Je krijgt les in groepjes van maximaal zes deelnemers per instructeur. Een uitstekende manier om je voor te bereiden op een wildwater kajakcursus in de zomer. Wie het eskimoteren beheerst of de freestyle kajaktechnieken onder de knie heeft zal nog meer profijt van onze wildwatercursussen kunnen hebben.

Niveau

Cursus niveau I / II
Beginners die nog helemaal niet kunnen eskimoteren kunnen meteen met de basisbeginselen aan de slag. Als je al enigszins ervaring met eskimoteren hebt, bekijken we eerst of je de basistechniek goed aangeleerd hebt. Het komt helaas erg vaak voor dat deze zeer belangrijke basistechniek verkeerd aangeleerd is. Uit ervaring weten wij ook dat verkeerd aangeleerde technieken moeizaam af te leren zijn. Met de juiste oefeningen proberen we je eskimoteertechniek zo snel mogelijk bij te schaven.

Cursus niveau III / IV
Voor gevorderden en vergevorderde kajakkers is door Europagaai een nu al aantal jaren succesvol gebleken freestylecursus opgezet die in het zwembad te Alkmaar plaatsvindt. Je krijgt instructie van een ervaren Europagaai instructeur die daarbij wordt bijgestaan door de beste Nederlandse freestyle kajakkers. De ideale formule voor een optimale cursus in een vertrouwde omgeving. Om aan deze cursus te kunnen deelnemen moet je al goed kunnen eskimoteren en een eigen freestylekajak meebrengen.

Locatie zwemad

Zwemabd de  Hoornsevaart
Hoornsevaart
Hertog Aalbrechtweg 4
1823 DL Alkmaar
Tel: 072 - 561 29 95

Routebeschrijving
Met de auto neem je vanaf de A9 de N9. Dit is de weg richting Den Helder. Je volgt deze weg tot na de kruising Bergen / centrum Alkmaar. Op de volgende T kruising (met stoplichten) sla je rechtsaf. Je rijdt over de brug van het Noord-Hollands kanaal. Bij de 2e stoplichten ga je rechtsaf. Je volgt de weg totdat je over het spoor komt. Meteen na het spoor  is een rotonde. Hier sla je linksaf. Aan je rechterhand (bij de 2e afslag rechts) zie je het parkeerterrein van het zwembad liggen.

Met de trein ga je naar station Noord in Alkmaar. Je verlaat het station in zuidelijke richting en steekt de weg over. Je komt dan op het grote parkeerterrein van het zwembad. Het zwembad ligt links van het parkeerterrein.

Materiaal

De prijs van onze eskimoteercursus is inclusief materiaal. We varen in een polyethyleen wildwaterkajak. Wil je liever je eigen wildwaterkajak meebrengen, dan is dit in overleg mogelijk. Je kajak moet dan wel heel goed schoon zijn (dus ook geen zand en vuil aan de binnenkant!).

Bij een freestylecursus moet je altijd je eigen freestyleboot meebrengen. Deze moet van binnen en van buiten goed schoongemaakt zijn. Heb je geen eigen freestylekajak dan kun je er een van ons gebruiken, mits dit van tevoren is afgesproken en er een freestylekajak beschikbaar is waar in je past!

Extra’s
Voor de echte kajakkenner is er de mogelijkheid om een vederlichte peddel bij ons te huren. Deze peddels zijn iets korter dan de standaardpeddel en hebben een andere draaiing van de bladen. Het materiaal is dun en kwetsbaar. Met deze professional peddel heeft de kenner echt iets goeds in handen.

Een professional peddel huur je voor € 5,- extra per dag
 • Je kunt de wens voor het huren van een professional peddel bij je boeking aan ons doorgeven

Gang van zaken

Je wordt twintig minuten vóór aanvang in het zwembad verwacht. De aanwezige instructeurs zullen dan diverse praktische zaken met je doornemen.

Het zwembad
De trailer met kajaks wordt op en afgeladen bij de hoofdingang van het zwembad. Als je door de hoofdingang het zwembad inloopt, zie je links voor je een lange gang. Deze loop je bijna helemaal uit. De laatste deur rechts gaat naar de kleedkamers. Na het omkleden loop je het zwembad in langs het 25 meter bad waar we helemaal links achterin het zwembad bij het instructiebadje verzamelen.

Vertrek
Na afloop is het belangrijk dat iedereen zijn boot goed leeg hoost en binnen in de hal legt (zorg dat de dopjes weer worden dichtgemaakt, want anders raken deze weg!). De peddels worden in het instructiebad bij elkaar gezet en de spatzeiltjes gaan op een stapel in de waterdichte tas.

Afmelden
Als je door omstandigheden een cursus verhinderd bent of later zult arriveren, zouden wij dat graag van tevoren van je vernemen. Je kunt geen cursus aan een ander persoon overdragen. Dit zou nadelige consequenties voor het lesprogramma van de andere cursisten kunnen hebben. Gemiste cursusdata worden niet terugbetaald en kunnen ook niet worden verzet.

Zwembadregels
Als er een ontruiming van het sportcomplex de Hoornsevaart nodig mocht zijn, altijd het advies van de Teamleider of plaatsvervanger teamleider opvolgen.
Er zijn twee soorten ontruimingsbevelen.

Het ontruimen kan geschieden in een rustig tempo (men kan zich nog omkleden)
De ontruiming moet geschieden in een heel snel tempo (er is dan geen gelegenheid om zich om te kleden).
Voor opvang en dat hangt weer van de omstandigheden af, kan men naar het DAW (zwemvereniging) gebouw, aan de voorkant v/h sportcomplex, of het rode kruis gebouw aan de achterkant v/h sportcomplex. Dit krijgt men te horen van de Teamleider.
 
 1. Je mag geen schoeisel (anders dan watersportschoentjes) in het zwembad dragen, met uitzondering bij het laden en lossen van bootjes in het instructiebad. In dit uitzonderlijke geval moeten de schoenen schoon zijn.
 2. Je mag niet voor de aanvangstijd het water in, ook al zou het bad niet in gebruik zijn!
 3. Er mag niet in het ondiepe instructiebad gespeeld of gezwommen worden.
 4. De achterdeur van het instructiebad en de tussendeuren naar het instructiebad moeten na het gesjouw met materiaal weer worden gesloten.
 5. Alle doorgangen en deuren (ook al lijken ze gesloten) moeten toegankelijk blijven voor ambulance en ziekenvervoer per brancard.
 6. Hinderlijk gedrag ten opzichte van andere bezoekers dient achterwege te blijven, hardlopen op de perrons (rond de bassins) is niet toegestaan. Afval moet je weggooien in de bestemde afvalbakken.
 7. De leidinggevende Europagaai instructeurs, de Europagaai assistenten en de deelnemers worden voor aanvang van de eerste activiteit datum aan elkaar voorgesteld.
 8. Schade veroorzaakt aan andermans eigendommen en schade als gevolg van diefstal in en rondom de gehuurde ruimte en in het zwembadcomplex De Hoornsevaart zijn tijdens de aanwezigheid voor deelname aan deze Europagaai activiteit voor eigen risico van de instructeurs, assistenten en deelnemers. Ook schade door misdragen van instructeurs, assistenten en deelnemers aan eigendommen van derden of aan personen zijn voor eigen risico van de instructeurs, assistenten en deelnemers. Aansprakelijkheidstelling van Europagaai wordt verhaald door Europagaai op de veroorzaker.
 9. Europagaai is bevoegd personen die zich misdragen te verwijderen uit de gehuurde faciliteiten of de toegang te weigeren.
 10. Tijdens de gebruiksuren zijn namens Europagaai instructeurs aanwezig die namens Europagaai bevoegd zijn voor de verzorgde activiteit. Tevens treden deze personen op als toezichthouders die minimaal het reddend zwemmen beheersen en in het bezit van een EHBO-diploma.
 11. Het zwembad De Hoornsevaart draagt zorg voor de aanwezigheid van voldoende verbandmateriaal en de toegankelijkheid van de EHBO ruimte in het complex tijdens de gebruiksuren.
 12. Zonder toestemming van het personeel van De Hoornsevaart is het niet toegestaan muziek te gehore te brengen.
 13. Buiten de daarvoor bestemde ruimtes mogen geen consumpties worden genuttigd.
 14. Het is niet toegestaan dieren in de accommodatie te brengen.
 15. Roken in het zwembad is verboden.