Tel: +31 (0)72 509 4000
 

Handleiding Julische Alpen

Handleiding Julische Alpen

Licentie

Om in Slovenië te mogen varen moet er ter plekke bij de gemeente een vaarlicentie worden gekocht.
Een weeklicentie kost € 16, - en voor een dag betaal je € 3,-. De licentie wordt door de instructeurs geregeld maar zit niet bij de prijs inbegrepen. Deze moet ter plekke aan de instructeur worden betaald.

De vaarlicentie is niet bij de prijs inbegrepen omdat op deze manier de licentiekosten bij een voortijdige annulering dan niet aan jou doorberekend hoeft te worden.

Locatie

Wildwatervaren op de bruisende rivieren van de Julische Alpen.

Hoge spitse bergtoppen
De Julische Alpen liggen ingeklemd tussen de Italiaanse Dolomieten en de Oostenrijkse Alpen. De ruige Julische Alpen in Slovenië zijn nog niet zo toeristisch en de bevolking is vriendelijk. Je kunt genieten van een zeer fraaie natuur, veel bezienswaardigheden en de mooiste rivieren. Het water is ongelofelijk helder waardoor je de vele forellen onder je boot door kunt zien zwemmen.

Zomerse temperaturen en heerlijk afkoelen in het water.
De rivier de Soča staat door zijn glasheldere water ook bekend als de smaragd van Slovenië en wordt door de bevolking als hun parel gezien. Misschien is onze locatie in de Julische Alpen wel de mooiste uit het Alpen- programma. Omdat de trajecten die we varen dicht bij elkaar liggen en er op de camping veel ruimte is kunnen we kajakcursussen organiseren voor verschillende doelgroepen. Hoewel er meestal de voorkeur is om op de camping een gezellige en gemêleerde groep te hebben, is het ook mogelijk om grotere groepen te splitsen.

Verblijfskeuze

Het verblijf is niet bij de cursusprijs inbegrepen, tenzij anders staat vermeld. Voor wie op de camping verblijft hebben wij een kampeerplek gereserveerd.

Camping
We zijn te gast op een zeer ruime camping die in een driesprong van valleien ligt. Het uitzicht vanuit je tent is uniek en je kunt de rivier beneden de camping horen stromen.  Een oude hangbrug vormt de achteruitgang van de camping en leidt naar een smal kloofje van de rivier de Soça. Op de camping zijn vuurpotten aanwezig welke 's avonds onder een glasheldere sterrenhemel een gezellige sfeer geven. Op de camping is een groot kampeerveld speciaal voor Europagaai gasten. Hier is onze materiaalopslag met een overkapping. Naast de aanwezigheid van onze groepstent is er ook ruim voldoende plek voor alle deelnemers die komen kamperen.

Camping Soça (Hr. Bostjan Komac)
Soça 8, 5232 Soça Slovenië
Tel: 0.538.893.18
Tel vanuit Nederland: 00386.538.893.18
E-mail: [email protected]

Op de camping zijn enkele eenvoudige houten blokhutjes en een appartementje te huur. Je kunt hierover zelf in het Engels of Duits per e-mail of telefoon contact opnemen met de campingeigenaar Bostjan Komac.

Campingprijzen
Kijk hier voor de prijslijst van de camping, blokhutten en appartementen.
  • In het voor- en najaar biedt Europagaai de cursus soms met de optie appartement overnachting aan. De prijs kan dan door het extra werk en instructeurskosten iets hoger zijn dan de prijslijst aangeeft.
 
Hotelverzorging
Als je de voorkeur hebt voor een wat luxer verblijf, dan hebben wij goede ervaringen met hotel Kanin in Bovec. Als je voor een hotelverblijf kiest, moet je er wel voor zorgen dat je elke ochtend op het basiskamp op Camping Soça aanwezig bent.

Hotel Kanin
Ledina 9, 5230 Bovec, Slovenië
Tel: 0.538.860.21
Tel vanuit Nederland 00538.860.21
Internet: www.hotel-kanin.com

Aankomst

Op de aanvangsdag van de cursus word je om 16.00 uur op onze locatie verwacht. Als iedereen gearriveerd is nemen de aanwezige instructeurs het plan van de cursus en allerlei praktische zaken door. Als je later arriveert, stellen we het op prijs dat je tijdig doorgeeft hoe laat je op de camping denkt aan te komen.
Voor de kampeerders is er een kampeerplek gereserveerd waarvan je op eigen kosten gebruik kunt maken. Het is de bedoeling dat je je bij aankomst aanmeldt bij de campingbaas en je tentje of ander kampeermiddel installeert. Als je een andere wijze van verblijf hebt geregeld, dan verwachten we je om 16.00 uur op ons basiskamp.

In Slovenië is het verplicht om op de rivier een vaarpas te hebben. Deze pas kost € 15,- per dag of € 60,- per week. Het pasje zit niet bij de prijs inbegrepen omdat deze kosten bij eventuele annulering of calamiteiten dan uitgespaard worden. De instructeurs verzorgen ter plekke het pasje.

Reis naar de cursusplaats

De reis naar en van de plaats waar de cursus is wordt niet door ons verzorgd, tenzij anders is vermeld. Wel kunnen wij bemiddelen bij het carpoolen en kun je via het forum van onze website zelf een lift zoeken of aanbieden. Ook kun je op deze site kijken of je gezamenlijk een auto of busje kunt huren. De reiskosten kun je dan onderling delen. Een aantal locaties is ook met de pendelbus, trein of per vliegtuig bereikbaar. Samen reizen is hierbij gezelliger en op het forum van onze website kun je hiervoor contact zoeken.
 
Vignet
In Oostenrijk is voor rijden over de snelweg een vignet verplicht. Een 10 dagen vignet koste in 2019 € 9,20. Je komt ook nog door een tunnel waarvan de prijs in 2019  € 10,- was. Rij je vanuit Oostentrijk door Slovenië naar Tarvisio in Italië en vermijd je vanaf daar verder de snelwegen, dan heb je geen Sloveens vignet nodig. Het stukje snelweg dat van Oostenrijk door Slovenië naar Italië loopt is namelijk tolweg vrij. Deze route is naar de Soca ook de mooiste en het snelste maar naar de Bohinjka rij je er iets langer over.
 
Routebeschrijving
De Afstand van de Nederlandse grens tot de Europagaai locatie in Slovenië is ongeveer 1.100 km.

Auto huren
Vanuit Nederland een auto huren om naar Slovenië te reizen kan slechts bij een beperkt aantal autoverhuurbedrijven. Een mogelijkheid is www.bertjonk.nl.
Je kunt natuurlijk ook vanaf de luchthaven in Venetië of Ljubljana een auto huren.

Treinreizigers
Het is vrij eenvoudig om met het openbaar vervoer naar Slovenië te reizen. Met de trein reis je tot aan Tarvisio Boscoverde in Italië. Vanaf het station gaat er een bus naar Boveç, maar je kunt ook liften. Het is ongeveer 45 minuten rijden naar de camping.

Op het forum van onze website kun je invullen of je met het openbaar vervoer gaat reizen. Als er meer deelnemers voor deze optie kiezen, kun je misschien samen reizen. Onze instructeurs kunnen, als dit van tevoren is afgesproken, tegen een vergoeding van de brandstofkosten, in één rit iedereen van het station ophalen.

Voor meer reisinformatie kijk je op: www.routenet.nl of www.autohuur.nl of www.vliegtickets.nl of www.nsinternationaal.nl of plannerint.b-rail.be.

Geld

Slovenië is een EU-land. Sinds 2007 kent Slovenië ook de Euro als geldig betaalmiddel. Heb je nog Sloveens geld (SIT "tollars") dan kun je deze bij Sloveense banken inwisselen. In 2006 stond de koers op 220 SIT is gelijk aan € 1,00.

Geldopname is mogelijk bij de geldautomaten in Bovec en in veel winkels kun je ook met een creditcard betalen. Ook op Camping Soça is betaling met creditcard mogelijk.

Telefoneren

Telefoneren vanuit Slovenië naar Nederland gaat als volgt: Kiestoon 00 kiestoon 31 en netnummer zonder de 0.
Telefoneren vanuit Nederland naar Slovenië gaat als volgt: Kiestoon 00 kiestoon 386 en netnummer zonder de 0.
Bellen met een mobiele telefoon is geen probleem.

Verkeersbureau

Verkeersbureau Slovenië
Benthuizerstraat 29-ben
3036 CB Rotterdam
Tel. 010-465 30 03  
Fax 010-465 75 14  
www.slovenia-tourism.si  

Sloveense weetjes

Een aantal woorden om alvast te oefenen
NL: Goedendag | SLO: Dober dan | Uitspraak: dob'bar daan
NL: Goedemorgen | SLO: Dobro jutro | Uitspraak: do'bro joe'tro
NL: Goedenavond | SLO: Dober vece | Uitspraak: do'bro wee'tsje
NL: Tot ziens  |  SLO: Nasvidenje | Uitspraak: nawiedzjeen'je
NL: Ja / Ja / Nee  |  SLO: Ja / Da / Ne | Uitspraak: ja / daa / nee
NL: Dank u wel | SLO: Hvala lepa | Uitspraak: chwal'la ljee'pa
NL: (groot) Bier | SLO: (veliko) Pivo | Uitspraak: (wel'lieko) pivo
NL: Rivier | SLO: Reka | Uitspraak: reekaa
NL: Beek | SLO: Potok | Uitspraak: potok
NL: Waterval | SLO: Slap | Uitspraak: slap

Een paar Sloveense specialiteit gerechten
  • Raznjici (vleesspies) | Uitspraak: raazj'njietsjie
  • Cevapcici (gekruiden gehaktrolletjes) | Uitspraak:sjewap'tsjietsjie
  • Pastrma (forel = specialiteit menu op de camping) | Uitspraak:pas'turma
  • Ajvar (een sausje welke je vaak zult tegen komen) | Uitspraak: aajvar
Een paar Sloveense drankjes
  • Sljivovica  (40%)
  • Borovnicevec (22%)
Tellen
0= nula, 1= ena, 2= dva, 3= tri, 4= stiri, 5= pet, 6= sest, 7= sedem, 8= osem, 9= devet, 10= deset.

Gewichten
 NL: Ons | SLO: Deset dka | Uitspraak: des'set de'ka
 NL: Pond | SLO: Pola kilograma | Uitspraak: pol'la lie'lograa
 NL: Kilo | SLO: Kilo | Uitspraak: ki'lo

Vriendelijke groeten = Lep pozdrav

Wat heeft Slovenië nog meer te bieden

Er zijn diverse redenen te bedenken om deze vraag te beantwoorden.

Ook familieleden die niet aan de cursus deelnemen moeten voldoende mogelijkheden hebben om in hun vakantie plezier te beleven. Op de rustdag wil je graag iets ondernemen. Je hebt de cursus gecombineerd met een langere vakantie op deze locatie en je wilt meer van de omgeving zien. Je bent onuitputtelijk sportief en zoekt nog andere uitdagingen. Onze instructeurs kunnen je veel tips geven, maar we willen je graag in de gelegenheid stellen om alvast met een voorproefje de vakantiepret te beleven. Daarom ontvang je bij een boeking een uitgebreide beschrijving over wat de omgeving te bieden heeft. Veel succes met de voorbereidingen. (zie ook www.bovec.si en www.bovec.net)

Slovenië
Het ruige gebied van de Julische Alpen is nog maar net door de toeristen ontdekt. Hoewel het elk jaar wat drukker wordt, vind je hier nog geen massaal toerisme. De inwoners van Slovenië hechten veel waarde aan hun tradities. Wie zich aanpast en ook de moeite neemt om wat Sloveense woorden te kunnen uitwisselen, zal merken dat de bevolking erg gastvrij is. In Slovenië spreekt men over het algemeen goed Duits en vaak ook Engels.
 
Bezienswaardigheden Slovenië
In Soça bron
Schitterende wandeling naar de onderaardse bron van de rivier. Aan het begin van de Kransjka Gora pas kun je linksaf slaan en de auto parkeren. Na een wandeling van ongeveer 20 minuten kun je via een staalkabel langs de rotswand naar de bron van de Soça klauteren. Dit is een groot onderaards meer dat overloopt en met schitterende waterpartijen het begin van de Soça vormt.

Kleine Soça kloof
Korte wandeling vlakbij de camping. Vlak boven de camping bevindt zich de kleine Soça kloof die als een scheur het gebergte in twee delen splitst. Via een smal paadje kun je langs de rand van de kloof lopen die op sommige plaatsen niet breder dan 4 meter is. Bij een lage waterstand kun je met een kajak een flink stuk terug de kloof in peddelen. De kloof is overigens onbevaarbaar.

Isonzo kloof  (mangel)
Een wandeling door de kloof die elke kajakker gezien moet hebben! Vroeger toen dit gebied nog bij Italië hoorde, had de rivier de naam Isonzo. De kloof die nog steeds deze naam voert, ligt stroomafwaarts van onze camping. Dit is de weg van Kransjka Gora naar Bovec. Zodra je langs een houten monument rijdt, ben je net te ver. Parkeer daar de auto en loop ongeveer 200 meter terug. Via een steil smal paadje kun je de kloof in wandelen en over een oude hangbrug naar de andere oever lopen. De Isonzo kloof staat aangegeven als wildwater IV+ / V.

Fort Trdnjava Kluze
Een leuke bezienswaardigheid in de buurt. Langs de weg van Preddel naar Bovec vind je een oud fort dat dateert uit 1472. Dit fort kun je op afspraak bezichtigen (toeristeninformatie in Bovec). Het fort staat boven een smalle en diepe kloof van de Kortinica.

Boka waterval
Stevige wandeltocht naar de hoogste waterval van Europa. Deze hoogste waterval van Europa stroomt vanuit een onderaardse rivier de bergwand uit. Via een stevige wandeling kun je tot aan de waterval lopen. Het is mogelijk om via een pad vlak onder de waterval door te lopen, maar je kunt ook een pad volgen dat bovenaan de waterval uitkomt.

Slap Kozak
Een wandeling naar de meest unieke waterval in een grot. Je rijdt naar Kobarid. Zodra je de plaats binnenkomt sla je linksaf en daar rijd je naar beneden. Je komt over een oude brug die een prachtig uitzicht geeft over het laatste stuk van de grote Soça kloof. Over de brug sla je linksaf en je rijdt door tot je de auto kunt parkeren. Via een wandelpad loop je stroomopwaarts langs de rivier en je volgt de bordjes ‘Slap Kozak’. Na een wandeling van ongeveer een half uur kom je bij een waterval. Via een brug (deze steek je deze over) loop je nog een stukje door tot aan de grot waarin je de waterval al kan horen bulderen.

Kranjska Gora
Naar het dak van de wereld. Bovenaan deze bekende berg kun je de auto parkeren en het laatste stuk naar de top te voet afleggen. Dit is nog een stevig stuk klimmen, dus trek je berggympjes maar aan.

Triglav nationaal park
Wandelen in een zeer uitgestrekt ruig berggebied, eventueel van hut naar hut. Een uitgestrekt park waar je als bergwandelaar en klimmer naar hartenlust meerdere vakanties kunt besteden. Je kunt een eenvoudig bezoekje brengen aan dit overweldigende natuurgebied, maar ook rondwandelingen maken en in berghutten overnachten. Dit laatste moet je eerst goed voorbereiden. www.wandel.bergsport.com.
 
Sporten
Klimmen
Neem je klimspullen maar mee, want er zijn in de naaste omgeving verschillende klimgebieden. Zo zie je een paar kilometer boven de camping aan de overkant van de rivier een veld met een aantal grote rotsblokken. Via een oude hangbrug kun je daarheen lopen en naar hartenlust klimmen. Voor meer informatie over klimgebieden kun je terecht bij de toeristeninformatie in Bovec.

Raften
De Soça kun je ook prima met een raft bevaren. Dit kan een erg leuke ervaring zijn voor diegene die er nog niet aan toe is om de heftige trajecten per kajak af te leggen. Ook voor familie en vrienden die niet deelnemen aan de cursus van Europagaai is het raften een leuke optie. Je kunt inschrijven bij het rafting office in het centrum van Bovec.

Paardrijden
Aan de overkant van camping Soça is een manege waar je op afspraak kunt paardrijden.

Parapenten
Bij de toeristeninformatie in Bovec kun je een afspraak maken voor een duosprong met een parapent, zodat je de Soçavallei vanuit de lucht kunt bewonderen.

Canyoning
Voor deze activiteit zijn er veel mogelijkheden en er zijn verschillende Sloveense organisaties die dit aanbieden. www.top.si

Snowboarden / Skiën / Sleeën
Vanuit Bovec gaat er een lift naar een skigebied waar je meestal tot laat in het voorjaar nog terecht kunt. Als je een wintersportfanaat bent, dan kun je overwegen om je ski- of snowboarduitrusting mee te nemen. Dit is ook een idee voor aanhang die niet kajakt!