Tel: +31 (0)72 509 4000
 

Handleiding SloveniŽ - Bohinjka

Handleiding SloveniŽ - Bohinjka

Locatie

Een afwisselende rivier met leuke verblokte passages. Tussen de meren Bohinj en Bled ligt de schitterende Ukanc Gorge. Deze zal ongetwijfeld een grote indruk op je maken.
 
Zeer geschikt in het voorjaar
Wildwaterkajakken op de Bohinjka is alleen interessant als er voldoende water staat. In de zomer is dat vaak twijfelachtig, maar in het voorjaar stroomt er altijd veel water in de rivier. Wat de lesopbouw betreft sluit deze cursus uitstekend aan bij een cursus op de Soca. Wie al eens in de zomer een kajakcursus op de Soca in Slovenië mee gemaakt heeft zal in het voorjaar een heel andere rivier aantreffen. Samen met de 
Bohinjka beleef je een totaal andere kajakvakantie in een van de mooiste gebieden van Europa.

Verblijfskeuze

Het verblijf is niet bij de cursusprijs inbegrepen, tenzij anders staat vermeld. Voor wie op de camping verblijft hebben wij een kampeerplek gereserveerd.
De camping ligt aan de vriendelijk bruisende en de helder blauw-groene rivier de Sava Bohinjka onder het machtige gebergte van de Triglav. We zijn hier niet ver van het meer van Bohinj.
 
Camp Danica
Triglavska 60 SI 4264
Bohinjska Bistrica Slovenië
Tel: 00386.457.217.02

www.camp-danica.si
 
Campingprijzen
Zie website www.camp-danica.si

Aankomst

Op de aanvang dag van de cursus word je om 16:00 uur op onze locatie verwacht. Het is ook mogelijk om de dag erna voor 8:00 uur te arriveren. Geef dit s.v.p. dan wel even tijdig aan ons door.
Als iedereen gearriveerd is nemen de aanwezige instructeurs het plan van de cursus en allerlei praktische zaken door. Als je later arriveert, stellen we het op prijs dat je tijdig doorgeeft hoe laat je op de camping denkt aan te komen. Voor de kampeerders is er een kampeerplek gereserveerd waarvan je op eigen kosten gebruik kunt maken. Het is de bedoeling dat je je bij aankomst aanmeldt bij de campingbaas en je tentje of ander kampeermiddel installeert. Als je een andere wijze van verblijf hebt geregeld, dan verwachten we je om 16.00 uur op ons basiskamp.

Reis naar de cursusplaats

De reis naar en van de plaats waar de cursus is wordt niet door ons verzorgd, tenzij anders is vermeld. Wel kunnen wij bemiddelen bij het carpoolen en kun je via het forum van onze website zelf een lift zoeken of aanbieden. Ook kun je op deze site kijken of je gezamenlijk een auto of busje kunt huren. De reiskosten kun je dan onderling delen. Een aantal locaties is ook met de pendelbus, trein of per vliegtuig bereikbaar. Samen reizen is hierbij gezelliger en op het forum van onze website kun je hiervoor contact zoeken.
 
Vignet
In Oostenrijk is voor rijden over de snelweg een vignet verplicht. Een 10 dagen vignet koste in 2019 € 9,20. Je komt ook nog door een tunnel waarvan de prijs in 2019  € 10,- was. Rij je vanuit Oostentrijk door Slovenië naar Tarvisio in Italië en vermijd je vanaf daar verder de snelwegen, dan heb je geen Sloveens vignet nodig. Het stukje snelweg dat van Oostenrijk door Slovenië naar Italië loopt is namelijk tolweg vrij. Deze route is naar de Soca ook de mooiste en het snelste maar naar de Bohinjka rij je er iets langer over.

Routebeschrijving
De Afstand van de Nederlandse grens tot de Europagaai locatie in Slovenië is ongeveer 1.100 km.
 
Auto huren
Vanuit Nederland een auto huren om naar Slovenië te reizen kan slechts bij een beperkt aantal autoverhuurbedrijven. Een mogelijkheid is
http://www.bertjonk.nl.
Je kunt natuurlijk ook vanaf de luchthaven in Venetië of Ljubljana een auto huren.
 
Treinreizigers
Het is vrij eenvoudig om met het openbaar vervoer naar Slovenië te reizen. Met de trein reis je tot aan Jesenice in Slovenië. Vanaf daar gaan er regelmatig treinen naar Bohinjska Bistrica. Dat is ongeveer 35 km rijden.  De afstand van het station Bohinjska Bistrica naar de camping is 1,5 km.

Voor meer reisinformatie kijk je op: www.routenet.nl of www.autohuur.nl of www.vliegtickets.nl of www.nsinternationaal.nl of plannerint.b-rail.be.

Geld

Slovenië is een EU-land. Sinds 2007 kent Slovenië ook de Euro als geldig betaalmiddel. Heb je nog Sloveens geld (SIT "tollars") dan kun je deze bij Sloveense banken inwisselen. In 2006 stond de koers op 220 SIT is gelijk aan € 1,00.

Geldopname is mogelijk bij de geldautomaten in Bovec en in veel winkels kun je ook met een creditcard betalen. Ook op Camping Soça is betaling met creditcard mogelijk.

Telefoneren

Telefoneren vanuit Slovenië naar Nederland gaat als volgt: Kiestoon 00 kiestoon 31 en netnummer zonder de 0.
Telefoneren vanuit Nederland naar Slovenië gaat als volgt: Kiestoon 00 kiestoon 386 en netnummer zonder de 0.
Bellen met een mobiele telefoon is geen probleem.

Verkeersbureau

Verkeersbureau Slovenië
Benthuizerstraat 29-ben
3036 CB Rotterdam
Tel. 010-465 30 03  
Fax 010-465 75 14  
www.slovenia-tourism.si  

Sloveense weetjes

Een aantal woorden om alvast te oefenen
NL: Goedendag | SLO: Dober dan | Uitspraak: dob'bar daan
NL: Goedemorgen | SLO: Dobro jutro | Uitspraak: do'bro joe'tro
NL: Goedenavond | SLO: Dober vece | Uitspraak: do'bro wee'tsje
NL: Tot ziens  |  SLO: Nasvidenje | Uitspraak: nawiedzjeen'je
NL: Ja / Ja / Nee  |  SLO: Ja / Da / Ne | Uitspraak: ja / daa / nee
NL: Dank u wel | SLO: Hvala lepa | Uitspraak: chwal'la ljee'pa
NL: (groot) Bier | SLO: (veliko) Pivo | Uitspraak: (wel'lieko) pivo
NL: Rivier | SLO: Reka | Uitspraak: reekaa
NL: Beek | SLO: Potok | Uitspraak: potok
NL: Waterval | SLO: Slap | Uitspraak: slap

Een paar Sloveense specialiteit gerechten
  • Raznjici (vleesspies) | Uitspraak: raazj'njietsjie
  • Cevapcici (gekruiden gehaktrolletjes) | Uitspraak:sjewap'tsjietsjie
  • Pastrma (forel = specialiteit menu op de camping) | Uitspraak:pas'turma
  • Ajvar (een sausje welke je vaak zult tegen komen) | Uitspraak: aajvar
Een paar Sloveense drankjes
  • Sljivovica (40%)
  • Borovnicevec (22%)
Tellen
0= nula, 1= ena, 2= dva, 3= tri, 4= stiri, 5= pet, 6= sest, 7= sedem, 8= osem, 9= devet, 10= deset.

Gewichten
 NL: Ons | SLO: Deset dka | Uitspraak: des'set de'ka
 NL: Pond | SLO: Pola kilograma | Uitspraak: pol'la lie'lograa
 NL: Kilo | SLO: Kilo | Uitspraak: ki'lo

Vriendelijke groeten = Lep pozdrav

Wat heeft Slovenië nog meer te bieden

Er zijn diverse redenen te bedenken om deze vraag te beantwoorden.

Ook familieleden die niet aan de cursus deelnemen moeten voldoende mogelijkheden hebben om in hun vakantie plezier te beleven. Op de rustdag wil je graag iets ondernemen. Je hebt de cursus gecombineerd met een langere vakantie op deze locatie en je wilt meer van de omgeving zien. Je bent onuitputtelijk sportief en zoekt nog andere uitdagingen. Onze instructeurs kunnen je veel tips geven, maar we willen je graag in de gelegenheid stellen om alvast met een voorproefje de vakantiepret te beleven. Daarom ontvang je bij een boeking een uitgebreide beschrijving over wat de omgeving te bieden heeft. Veel succes met de voorbereidingen. (zie ook www.slovenië.pagina.nl)
 
Slovenië
Het ruige gebied van de Julische Alpen is nog maar net door de toeristen ontdekt. Hoewel het elk jaar wat drukker wordt, vind je hier nog geen massaal toerisme. De inwoners van Slovenië hechten veel waarde aan hun tradities. Wie zich aanpast en ook de moeite neemt om wat Sloveense woorden te kunnen uitwisselen, zal merken dat de bevolking erg gastvrij is. In Slovenië spreekt men over het algemeen goed Duits en vaak ook Engels.
 
Bezienswaardigheden Slovenië - Bohinjka
Bohinj
Bohinj is een vallei die zich uitstrekt van Soteska naar Ukanc. Aan de zuidkant wordt het omsloten door de Bohinj Mountains (2.000 meter) en in het noorden door het Triglav gebergte (2864 meter). Bohinj is verdeeld in de eerste en tweede Bohinj vallei. Er zijn vierentwintig dorpen in deze twee valleien. Bohinj is een van de mooiste plekjes in het hart van de Julische Alpen en ligt in het National Park Triglav. Een natuurlijke schoonheid van hoge bergen, groene bossen en prachtige bergweiden en weilanden. Er zijn ook culturele en historische monumenten en vriendelijke dorpen en steden. Bohinj is een ideaal uitgangspunt voor uitstapjes, wandelingen, bergbeklimmen en klimtochten. Het biedt ideale mogelijkheden voor wildwaterkajakken, maar ook voor rust en ontspanning.
 
Bohinjska Bistrica
Bohinjska Bistrica is de grootste nederzetting in de gemeente Bohinj in de Upper Carniola gebied van Slovenië. Bohinjska Bistrica ligt in de vallei tussen de rivier de Sava Bohinjka, de heuvels en Dobrava Ajdovski Gradec en de beken Bistrica en Belica. De belangrijkste weg die leidt naar het station en verdeelt de nederzetting in een bovenste en onderste deel (Zgornja vas en Spodnja vas). In de stad is een treinstation, met directe treinen die meerdere keren per dag naar Jesenice en Nova Gorica rijden. Bovendien rijden er regelmatig bussen die rechtstreeks naar Ljubljana gaan. Bohinjska Bistrica is een goed ook uitgangspunt voor uitstapjes naar Èrna prst, Vogel, Komna en Ratitovec. Er is ook een skicentrum op Kobla.
 
Tomaě Godec museum
In het Tomaě Godec museum zijn documenten en voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog te zien. Bij de Isonzo (tegenwoordig Soca) zijn gedurende 1915-1917 hevige gevechten geweest. In een deel van het museum is een oude leerlooierij met een tentoonstelling over het looiproces