Tel: +31 (0)72 509 4000
 

Handleiding Expeditie in Nepal trip B

Handleiding Expeditie in Nepal trip B

Locatie

Nepal is een land in Azië en bevindt zich tussen India en China (Tibet). Het land strekt van de hoge Himalayatoppen tot laagvlakten als Chitwan National Park. In Nepal vind je acht van de tien hoogste bergen ter wereld, waarvan de Mount Everest er een is. Door de grote hoogteverschillen heeft het land een uiteenlopend klimaat. Van subtropisch in het laagland tot een koud bergklimaat in de bergen. In de periode dat wij in Nepal zijn, is de temperatuur gemiddeld 26 graden.
 
We je mee door de bruisende wijken van Kathmandu waar je verschillende tempels zult bezoeken en je je gelijk in een andere wereld waant. Vervolgens begint het kanoavontuur door met een bus over de Nepalese ‘snelwegen’ naar de eerste rivier te rijden. Dat is al een ervaring op zich! In twee weken worden drie van de mooiste rivieren van Nepal aangedaan die zich onttrekken aan o.a. de Kanchenjunga, de derde hoogste berg van de wereld. We varen in op twee riviertje die samen de grote Sun Kosi vormen. Hiermee ben je goed voorbereid op de Tamur. Na een driedaagse tocht komen we bij de instap van deze klassieker waar de eerste passages gelijk goed de toon zetten. Het middenstuk wordt vlakker en geeft je tijd om goed van de natuur te genieten. Vervolgens bouwt de rivier weer op in niveau en de laatste dag vaar je, als klapper op de vuurpeil, ruim 25 WW III-IV passages. Als (ver)gevorderde kajakker kom je hier zeker aan je trekken, wanneer je bootje op de golven danst en je de kracht van de rivier voelt als je in een van de vele surfgolven speelt. Heb je wat minder kajakervaring of helemaal geen kajakervaring, dan kun je de spectaculaire passages trotseren in een raft met gids. Zo is dit niet alleen een reis voor (ver)gevorderden, maar kan iedere wildwaterliefhebber mee. Gelijk een mooi voordeel voor de kajakkers: zie je het even niet zitten, dan is er altijd de optie een stuk in het raft mee te varen.
 
Zo’n 90 procent van de bevolking leeft van landbouw. Daarnaast wordt toerisme steeds belangrijker voor de economie. Dit toerisme heeft Nepal te danken aan haar ongereptheid. In Nepal spreekt men Nepalees, dat net als het Hindi haar oorsprong vindt in het Sanskriet. Kathmandu, de hoofdstad van het land, is het urbane centrum van de Himalaya‘s, liggend op een hoogte van 1400 meter. De bevolking van Nepal bestaat uit 21 miljoen mensen over een oppervlakte van 150 duizend vierkante kilometer. Politiek gezien is Nepal een relatief jonge democratie. Het was het een volledige monarchie tot 1990. Recentelijk zijn politieke ontwikkelingen moeilijk te voorspellen en te volgen. Na de moord op de koning en zijn familie in 2001 nam de broer van de koning de troon van hem over voor zijn tweede regeringsperiode. De Maoïsten hebben sindsdien voornamelijk het rurale gebied van Nepal overgenomen en in 2008 de koning gedwongen af te treden.

Reis naar de cursusplaats

De vliegreis zit niet bij de prijs inbegrepen. Tenzij je toch al naar Nepal wil gaan is het verstandig om met het boeken van een vliegticket te wachten totdat het zeker is dat er voldoende aanmeldingen zijn. Op onze website wordt dit aangegeven zodra in de kalender de expeditie oranje van kleur wordt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het boeken van een vliegticket.

Aankomst

Na aankomst op Kathmandu Airport kun je worden opgehaald door één van onze expeditieleiders en naar het hotel worden gebracht. Er is tijd om bij te komen van de vlucht en de eerste indrukken van de Nepalese cultuur. Na een welkomstdiner vertellen we je hoe de hele reis eruit zal zien.

Verblijfskeuze

Het verblijf is bij de cursus inbegrepen. Voor ons verblijf in Kathmandu (3 nachten) reserveren we een hotel voor je (2 personen per kamer). In dit hotel kun je goed tot rust komen van alle avonturen. Tegelijkertijd ligt het in de levendige wijk Thamel, het kloppend hart van Kathmandu. De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand en zo is het hotel een mooie uitvalsbasis om de stad te verkennen. Tijdens de expeditie slapen we in de natuur en niet zo maar ergens. We maken een kamp klaar met tarpen die we over onze peddels spannen. We spreiden ons matje op het zandstrand en slapen dan in de frisse buitenlucht na genoten te hebben van het kampvuur. Een matje van foam (yogamatje) en een slaapzak zijn inbegrepen. Uiteraard kun je ook eigen spullen meenemen als je dat lekkerder vindt.

Kajakmateriaal

Een kajak zit bij de prijs inbegrepen en ligt in Nepal voor je klaar. Wie een eigen kajak mee neemt krijgt 130 USD terug betaald. Peddels en kajakoutfits nemen we vanuit Nederland mee naar Nepal. Vind je het fijner om in je eigen kajak te varen, dan kun je deze (mits deze geschikt is voor de rivieren die we gaan varen) meenemen naar Nepal. Het meenemen van een kajak in het vliegtuig is op eigen kosten en de prijs die de vliegtuigmaatschappij hiervoor berekend kan per vlucht verschillen maar ligt meestal tussen de 50 en 150 euro per vlucht. Door de mogelijkheid om langer in Nepal te verblijven, kunnen wij deze prijs pas opvragen als de datum van jou heen- en terugreis bekend zijn.
Een goed anorakje met lange mouwen is aan te raden. Heb je een droogpak dan zou ik die ook lekker meenemen. Je kunt altijd nog besluiten om een dagje in korte mouwen te varen. 's Nachts koelt het flink af en een warme trui met muts en thermokleding kan dan erg comfortabel zijn.

Geld

In Nepal kun je met de Nepalese rupee betalen (augustus 2018 was 1 euro 127,44 NPR.

Inclusief

De gehele toch is inclusief:
• Al het vervoer in Nepal
• Permits
• Eten (op de rivier)
• Gidsen
• Kampeerspullen
• Slaapzak
• Matje van foam
• Droogtas
• Tent
• Kajak/Raft (een eigen kajak meenemen is ook mogelijk)
• Kookspullen
• Drie overnachtingen met ontbijt in het hotel in Kathmandu (tweepersoonskamer)
• Dag sightseeing

Exclusief

Exclusief:
• Vlucht (AMS-KTM, KTM-AMS)
• Kajakkleding, peddel (mocht je deze spullen nodig hebben, laat het ons weten)
• Eventuele extra kosten van vervoer kajak per vliegtuig
• Inentingen - Europagaai raad aan om een huisarts te raadplegen. Het enige risico gebied voor malaria tijdens deze vakantie is Chatra aan het eind van de sun kosi. We verblijven hier minder dan 24 uur.
• Eten op dag 1, 2, 12, 13 en 14
• Extra snacks en maaltijden in Kathmandu
• Extra drinken, o.a. alcohol op de rivier
• Gebruikelijke fooi voor gidsen
• Visum - Voor Nepal is een visum verplicht. Dit visum is bij aankomst te verkrijgen voor 40 dollar (contant, gelijk aan ongeveer 30 euro) voor 30 dagen. Je hebt hiervoor twee kleurenpasfoto’s nodig. Kijk voor meer informatie op www.welcomenepal.com.

Overige

Met uitzondering van de Sun Kosi is mobiel bereik redelijk goed. Reken op ca. 8 dagen dat je geen bereik hebt.

Het programma van dag tot dag

Dag 1 (13-11-2018): Bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu kun je worden opgehaald door één van onze expeditieleiders en naar het hotel worden gebracht. Er is tijd om bij te komen van de vlucht en de eerste indrukken van de Nepalese cultuur. ’s Avonds eten we in een hotel dicht bij Thamel, een leuk wijkje in de hoofdstad.
Exclusief: Ontbijt, lunch en avondeten.
 
Dag 2 (14-11-2018): Ga op ontdekkingstocht door de Kathmandu vallei en verwonder je over de Nepalese cultuur. Bezoek de Bodhanath tempel, Pashupatinath, Patan Durbar Square en het Patan museum. Tussen 16:00 en 18:00 uur hebben we een meeting in het hotel waarna je laatste persoonlijke spulletjes kunt halen in het leuke wijkje Thamel.
Verblijf in het hotel. Exclusief: Lunch en avondeten.
 
Dag 3 (15-11-2018): Na het ontbijt vertrekken we naar de bus die op vijf tot 10 minuten loopafstand staat. We rijden in ongeveer 3 uur naar de beneden Bhote Kosi rivier. Bij helder weer heb je zicht op de mount Everest. De Bhote Kosi rivier verandert later van naam in de Sun Kosi. We varen een mooi wildwater 2-3 stuk om te wennen aan de kracht van het water in de Himilaya’s. Onderweg hebben we lunch en na de tocht kamperen we aan de kant van de rivier.
 
Dag 4 (16-11-2018): Vandaag varen we de Balephi Khola, één van de kleinere zijrivieren van de Sun Kosi. Dit heldere riviertje is een waar boulderparadijs. Het vergt daarmee enig stuurwerk en zit vol mooie boofplekjes. Een favoriet van vele Nepalgangers die je voorgingen! We varen het riviertje tot zijn samenkomst in de Sun Kosi. Vervolgens rijden we in zo’n 2.5 uur terug naar Kathmandu waar je kunt genieten van een warme douche in het hotel.
Exclusief: Avondeten.
 
Dag 5 (17-11-2018): Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven en vliegen naar Biratnagar (vliegtijd ongeveer 40 minuten). Na aankomst word je met een privebus naar Basantapur gebracht waar we ons klaarmaken voor onze drie daagse trek die de volgende ochtend begint. De drukte van Kathmandu is opeens ver van ons verwijderd.
 
Dag 6 (18-11-2018): Met een goed ontbijt achter de kiezen beginnen we onze trektocht door prachtige bossen en velden met adembenemende uitzichten over de Kanchenjunga, Makalu en de Everst range in de verte. Na zo’n 6 tot 7 uur wandelen komen we bij Chauki en het heilige meer Gupha Pokhari. We kamperen of verblijven in een lokaal hostel waarmee we de locale economie ondersteunen (hoogte: 2850 meter).
 
Dag 7 (19-11-2018): Vandaag vervolgen we onze trektocht tot aan de bergrug door pittoreske rododendron bossen en genieten we van spectaculaire uitzichten. Het pad gaat geleidelijk omhoog en omlaag door oude, met mos begroeide bomen. We bereiken een hoogte van 2980 meter. Na zo’n 6 tot 7 uur bereiken we het dorpje Gorja waar we kamperen (hoogte 1925 meter).
 
Dag 8 (20-11-2018): We lopen zo’n 4 tot 5 uur naar beneden tot we Dobhan bereiken, het startpunt van ons kayak/raft avontuur (hoogte: 640 meter). De Tamur rivier heeft hier al behoorlijke kracht en mogelijk dragen we een stukje omhoog om al even te voelen wat het water doet. We bereiden alles voor voor vertrek de dag erna: rafts oppompen, boten stellen, waterdicht inpakken etc. We zetten onze tarpen op en slapen onder de sterren.
 
Dag 9-12 (21 en 24-11-2018): Wildwater expeditie op de Tamur rivier. Het Volume is ongeveer 150 m3/s in November en we leggen 131 kilometer af.
 
Dag 13 (25-11-2018): De laatste dag varen brengt je bij de samenkomst van de Tamur en de Sun Kosi. Meer dan 30 stroomversnellingen WW 3-4 maken deze dag een onvergetelijke vaardag. We varen door een prachtige kloof die het einde van de dag aankondigt. Wanneer het landschap zich weer opent zijn we bij de samenkomst met de Sun Kosi aangekomen. Hier kamperen we en vieren we het afronden van de expeditie.
 
Dag 14 (26-11-2018):  We varen de Sun Kosi af richting uitstappunt. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan de Bharah tempel. We stappen uit in Chatra, laden de bus op en genieten van een wel verdiende lunch. We maken het ons gemakkelijk in onze nachtbus die ons in ongeveer 15 uur naar Kathmandu brengt en komen de volgende ochtend rond 9 uur aan.
 
NB: Er is een optie om een vlucht van 35 minuten te nemen om terug te gaan naar Kathmandu. Vertrek is van Biratnagar dat ongeveer een uur verwijderd is van Chatra.
Extra kosten voor deze optie zijn 185 dollar.
 
Dag 15 (27-11-2018):  Aankomst in Kathmandu. Je wordt bij je hotel gebracht en kunt de rest van de dag relaxen of shoppen in Kathmandu. Geniet van de warme douche en maak je klaar voor het feestdiner. Overnachting in het hotel.
Exclusief: Lunch en avondeten
 
Dag 16 (28-11-2018): Transfer naar het vliegveld en vlucht naar huis
Exclusief: Ontbijt en lunch

Rivieren

Bhote Koshi
Een steile bergrivier op een paar uur afstand van Kathmandu zorgt voor 2 uitdagende dagen op het water. Het is een van de belangrijkste zijrivieren van de Sun Koshi. De rivier wordt omgeven door indrukwekkend steile bergen en heeft zo op rivierniveau enkele mooie kloven. Het stuk dat wij varen is een mooie overstap van de alpenbeekjes die we gewend zijn, naar het grotere volume van Nepal. Redelijk technisch, maar al gauw wen je aan de snelheid van het water waardoor je je waterlees skills weer even moet finetunen.

Balephi Khola
De Balephi Khola is een van de kleinere zijrivieren van de Sun Kosi. Het is een leuke kajaktrip met blauw water, verblokte passages en een onaangetaste vallei met uitzicht op de berg. Een perfecte rivier om te wennen aan de Nepalese omgeving.
De Balephi Khola is een redelijk smalle rivier die met vrij constant verval en grote rotsblokken zorgt voor veel keerwateractie en is zo een droomrivier voor vele kajakkers.
 
De Tamur
De Tamur (klasse 3-4) stroomt van de machtige Kanchenjunga, de derde hoogste top van de wereld. De tocht combineert fantastisch wildwater met een van de mooiste korte treks in Nepal. Spectaculaire uitzichten van de Everst, Kanchenjunga en Makalu terwijl je een bergrug van 2800 meter kruist. De turquoise rivier heeft elke dag verschillende volume passages voor je in petto, met de klapper op de laatste dag. Kamperen doe je op prachtige zandstranden langs de rivier en er is genoeg tijd om te relaxen, te ontdekken of een potje volleybal te spelen. Na een heerlijke maaltijd bereid door de Nepalese gidsen is er tijd on na te praten bij het kampvuur onder een deken van sterren.