Tel: +31 (0)72 509 4000
 

Handleiding Expeditie in Nepal trip A

Handleiding Expeditie in Nepal trip A

Locatie

Nepal is een land in Azië en bevindt zich tussen India en China (Tibet). Het land strekt van de hoge Himalayatoppen tot laagvlakten als Chitwan National Park. In Nepal vind je acht van de tien hoogste bergen ter wereld, waarvan de Mount Everest er een is. Door de grote hoogteverschillen heeft het land een uiteenlopend klimaat. Van subtropisch in het laagland tot een koud bergklimaat in de bergen. In de periode dat wij in Nepal zijn, is de temperatuur gemiddeld 26 graden.
 
De machtige rivieren van Nepal danken hun water aan de hoogste toppen van de wereld. Zo heb je uitzicht over de hele Everest Range en varen we op het water van de berg Kailash die zich op het Tibetaanse plateau bevindt. Hier ontspringt de Karnali, de grootste en langste rivier van Nepal. De rivier maakt een indrukwekkende S-bocht en legt vele kilometers af van West naar Oost om een dal zuidelijke weer van Oost naar West te stromen. Na een tweede 180 graden bocht stroomt de rivier uit in het Indiase Terai-gebied.  Deze grote verschillen in landschap zorgen voor een grote verscheidenheid in klimaat. In de zomer zijn er temperaturen van 26-30 graden Celsius en in de winter kan het 10 graden worden in de dalen. Nepal kent een regenseizoen dat loopt van juni tot augustus. De Nepalese cultuur is minstens zo divers als haar natuur. Door haar ligging kent het land zowel Indische als Tibetaanse invloeden. Vele rassen en stammen hebben hun eigen religieuze en culturele tradities. De Chetri en de Brahmanen zijn over het land verspreid en velen Newahs centreren zich rond de Kathmandu-vallei. De grootste religie is het hindoeïsme, maar ook het boeddhisme is van groot belang.
 
Zo’n 90 procent van de bevolking leeft van landbouw. Daarnaast wordt toerisme steeds belangrijker voor de economie. Dit toerisme heeft Nepal te danken aan haar ongereptheid. In Nepal spreekt men Nepalees, dat net als het Hindi haar oorsprong vindt in het Sanskriet. Kathmandu, de hoofdstad van het land, is het urbane centrum van de Himalaya‘s, liggend op een hoogte van 1400 meter. De bevolking van Nepal bestaat uit 21 miljoen mensen over een oppervlakte van 150 duizend vierkante kilometer. Politiek gezien is Nepal een relatief jonge democratie. Het was het een volledige monarchie tot 1990. Recentelijk zijn politieke ontwikkelingen moeilijk te voorspellen en te volgen. Na de moord op de koning en zijn familie in 2001 nam de broer van de koning de troon van hem over voor zijn tweede regeringsperiode. De Maoïsten hebben sindsdien voornamelijk het rurale gebied van Nepal overgenomen en in 2008 de koning gedwongen af te treden.

Reis naar de cursusplaats

De vliegreis zit niet bij de prijs inbegrepen. Tenzij je toch al naar Nepal wil gaan is het verstandig om met het boeken van een vliegticket te wachten totdat het zeker is dat er voldoende aanmeldingen zijn. Op onze website wordt dit aangegeven zodra in de kalender de expeditie oranje van kleur wordt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het boeken van een vliegticket.

Aankomst

Na aankomst op Kathmandu Airport kun je worden opgehaald door één van onze expeditieleiders en naar het hotel worden gebracht. Er is tijd om bij te komen van de vlucht en de eerste indrukken van de Nepalese cultuur. Na een welkomstdiner vertellen we je hoe de hele reis eruit zal zien.

Verblijfskeuze

Het verblijf is bij de cursus inbegrepen. Voor ons verblijf in Kathmandu (3 nachten) reserveren we een hotel voor je (2 personen per kamer). In dit hotel kun je goed tot rust komen van alle avonturen. Tegelijkertijd ligt het in de levendige wijk Thamel, het kloppend hart van Kathmandu. De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand en zo is het hotel een mooie uitvalsbasis om de stad te verkennen. Tijdens de expeditie slapen we in de natuur en niet zo maar ergens. We maken een kamp klaar met tarpen die we over onze peddels spannen. We spreiden ons matje op het zandstrand en slapen dan in de frisse buitenlucht na genoten te hebben van het kampvuur. Een matje van foam (yogamatje) en een slaapzak zijn inbegrepen. Uiteraard kun je ook eigen spullen meenemen als je dat lekkerder vindt. Na het afvaren van de Karnali bezoeken we het wildpark Bardia, dat dicht bij de uitstap gelegen is. Ook hier reserveren we 2 persoons hotelkamers om te overnachten.

Kajakmateriaal

Een kajak zit bij de prijs inbegrepen en ligt in Nepal voor je klaar. Wie een eigen kajak mee neemt krijgt 130 USD terug betaald. Peddels en kajakoutfits nemen we vanuit Nederland mee naar Nepal. Vind je het fijner om in je eigen kajak te varen, dan kun je deze (mits deze geschikt is voor de rivieren die we gaan varen) meenemen naar Nepal. Het meenemen van een kajak in het vliegtuig is op eigen kosten en de prijs die de vliegtuigmaatschappij hiervoor berekend kan per vlucht verschillen maar ligt meestal tussen de 50 en 150 euro per vlucht. Door de mogelijkheid om langer in Nepal te verblijven, kunnen wij deze prijs pas opvragen als de datum van jou heen- en terugreis bekend zijn.
Een goed anorakje met lange mouwen is aan te raden. Heb je een droogpak dan zou ik die ook lekker meenemen. Je kunt altijd nog besluiten om een dagje in korte mouwen te varen. 's Nachts koelt het flink af en een warme trui met muts en thermokleding kan dan erg comfortabel zijn.

Geld

In Nepal kun je met de Nepalese rupee betalen (augustus 2018 was 1 euro 127,44 NPR.

Inclusief

De gehele toch is inclusief:
• Al het vervoer in Nepal
• Permits
• Eten (op, en op weg naar, de rivier)
• Gidsen
• Kampeerspullen
• Slaapzak
• Matje van foam
• Droogtas
• Tent
• Kajak/Raft (een eigen kajak meenemen is ook mogelijk)
• Kookspullen
• Drie overnachtingen met ontbijt in het hotel in Kathmandu (tweepersoonskamer)
• Twee overnachting in Bardia National Park
• Bezoekje aan Bardia National Park
• Dag sightseeing in Kathmandu

Exclusief

Exclusief:
• Vlucht (AMS-KTM, KTM-AMS)
• Kajakkleding, peddel (mocht je deze spullen nodig hebben, laat het ons weten)
• Eventuele extra kosten van vervoer kajak per vliegtuig (als je besluit deze mee te nemen)
• Inentingen - Europagaai raadt aan om een huisarts te raadplegen. In het laaggelegen gebied (grofweg uitstap) wordt een noodbehandeling geadviseerd (http://www.vaccinatiesopreis.nl/malaria-nepal/) We verblijven hier minder dan 24 uur.
• Eten op dag 1, 2, 4, 15 en 16
• Extra snacks en maaltijden in Kathmandu
• Extra drinken, o.a. alcohol op de rivier
• Gebruikelijke fooi voor gidsen
• Visum - Voor Nepal is een visum verplicht. Dit visum is bij aankomst te verkrijgen voor 40 dollar (contant, gelijk aan ongeveer 30 euro) voor 30 dagen. Je hebt hiervoor twee kleurenpasfoto’s nodig. Kijk voor meer informatie op www.welcomenepal.com.

Overige

Met uitzondering van de Karnali is mobiel bereik redelijk goed. Reken op ca. 8 dagen dat je geen bereik hebt.

Het programma van dag tot dag

Dag 1 (13-11-2018): Bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu kun je worden opgehaald door één van onze expeditieleiders en naar het hotel worden gebracht. Er is tijd om bij te komen van de vlucht en de eerste indrukken van de Nepalese cultuur. ’s Avonds eten we in een hotel dicht bij Thamel, een leuk wijkje in de hoofdstad.
Overnachting in het hotel. Exclusief: Lunch en avondeten.
 
Dag 2 (14-11-2018): Ontdek Kathmandu met een professionele gids. Ga op ontdekkingstocht door de Kathmandu vallei en verwonder je over de Nepalese cultuur. Bezoek de Bodhanath tempel, Pashupatinath, Patan Durbar Square en het Patan
museum. Tussen 16:00 en 18:00 uur hebben we een meeting in het hotel waarna je laatste persoonlijke spulletjes kunt halen in het leuke wijkje Thamel.
Verblijf in het hotel. Exclusief: Lunch en avondeten. 
 
Dag 3 (15-11-2018): Na het ontbijt vertrekken we naar de bus die op vijf tot 10 minuten loopafstand staat. We rijden in ongeveer 3 uur naar de beneden Bhote Kosi rivier. Bij helder weer heb je zicht op de mount Everest. De Bhote Kosi rivier verandert later van naam in de Sun Kosi. We varen een mooi wildwater 2-3 stuk om te wennen aan de kracht van het water in de Himilaya’s.
Onderweg hebben we lunch en na de tocht kamperen we aan de kant van de rivier.
 
Dag 4 (16-11-2018): Vandaag varen we de Balephi Khola, één van de kleinere zijrivieren van de Sun Kosi. Dit heldere riviertje is een waar boulderparadijs. Het vergt daarmee enig stuurwerk en zit vol mooie boofplekjes. Een favoriet van vele Nepalgangers die je voorgingen! We varen het riviertje tot zijn samenkomst in de Sun Kosi. Vervolgens rijden we in zo’n 2.5 uur terug naar Kathmandu waar je kunt genieten van een warme douche in het hotel.
Overnachting in het hotel. Exclusief: Avondeten
 
Dag 5 (17-11-2018): Na ontbijt lopen we in 5 tot 10 minuutjes naar de bus voor vertrek naar onze derde rivier van de trip. We rijden ongeveer 2 uur met onze eigen bus naar de instap van de Trishuli rivier. Deze rivier vindt zijn oorsprong op het Tibetaanse plateau in de bekende Langtang regio. De legendes vertellen dat god Shiva hoog in de Himalaya zijn drietand in de grond boorde en daarmee drie bronnen creeerde, de oorsprong van de rivier en daarom zijn naam de Trishuli. In november heeft deze rivier een volume van 300 m3/s en heeft een moeilijkheidsgraad van ongeveer 2-3 met wat mooie uitschieters. We varen één dag op deze rivier en stappen uit bij Fishling of Kurientar. Na een hapje en een drankje settelen we ons in onze bus die ons in 13 uur, door de nacht, naar de instap van de Karnali brengt.
 
Dag 6 (18-11-2018): Aankomst bij de instap van de Karnali waar we ons klaarmaken voor ons meerdaags avontuur. De rafts worden opgeblazen en opgeladen en we peddelen een aantal kilometer naar ons eerste rivierkamp op een mooi zandstrand. De Karnali vindt zijn oorsprong in de heilige Mt. Kailash in Tibet en is Nepal’s ‘Wild West’ rivier. Het is de grootste en langste rivier van het land en vindt zijn weg door de Himalaya’s, door vele spectaculaire kloven naar het bos in bos in west Nepal. Al peddelend door deze jungle zie je wellicht tijgers, herten en zeker apen en vele verschillende vogels. Dit gebied herbergt een grote en unieke biodiversiteit. Door haar lage bevolking krijg je een echt wilds gevoel. Met passages als ‘Rattle and Roll’, ‘Inversion’, ‘Juicer Shake’, ‘Freight Train’, ‘Jail House’ en valt er genoeg te beleven. Het kamperen op de zandstranden langs de rivier maakt het expeditiegevoel helemaal af.
 
Dag 7 t/m 12 (19-11 t/m 24-11-2018): De tocht over de Karnali rivier begint spectaculair met een kloof waar het vele water samengeperst wordt en zorgt voor mooie passages met veel druk. De moeilijkheidsgraad neemt steeds af doordat het vlakker wordt. Dit geeft meer tijd om te genieten van alle natuur, de verschillende rotsformaties zorgen ervoor dat het geen enkel moment saai wordt. Op dag 12 komen we aan bij Bardia National park en ontmoeten we onze park gids na de lunch. Vanuit hier hebben we een private bus of jeep, en bezoeken we het resort bij Bardia. Dit is gelegen op ongeveer een uur rijden vanaf Chisapani, de uitstap van de Karnali.
Overnachting in het resort.
 
Dag 13 (25-11-2018): Vandaag hebben we een volledige dag in het nationaal park. Na ontbijt trekken we al wandelend het gebied in als excursie. Na de lunch is er de mogelijkheid een olifantensafari te doen.
We verblijven wederom in het resort.
 
Dag 14 (26-11-2018): Vandaag bezoeken we het dorpje Bardia, hebben tijd om lekker bij te komen en ervaren de zonsondergang tijdens een jeep safari. Wie weet welke dieren we allemaal te zien krijgen!
 
Dag 15 (27-11-2018): De laatste dag in het park gaan we op zoek naar de vele vogels die het gebied rijk is Vervolgens rijden we naar Nepalgunj en nemen een vlucht terug naar Kathmandu.
Exclusief: Avondeten
 
Dag 16 (28-11-2018):  Na het ontbijt word je naar het vliegveld gebracht en neem je de vlucht terug naar huis.

Rivieren

Bhote Koshi
Een steile bergrivier op een paar uur afstand van Kathmandu zorgt voor 2 uitdagende dagen op het water. Het is een van de belangrijkste zijrivieren van de Sun Koshi. De rivier wordt omgeven door indrukwekkend steile bergen en heeft zo op rivierniveau enkele mooie kloven. Het stuk dat wij varen is een mooie overstap van de alpenbeekjes die we gewend zijn, naar het grotere volume van Nepal. Redelijk technisch, maar al gauw wen je aan de snelheid van het water waardoor je je waterlees skills weer even moet finetunen.
 
Balephi Khola
De Balephi Khola is een van de kleinere zijrivieren van de Sun Kosi. Het is een leuke kajaktrip met blauw water, verblokte passages en een onaangetaste vallei met uitzicht op de berg. Een perfecte rivier om te wennen aan de Nepalese omgeving. De Balephi Khola is een redelijk smalle rivier die met vrij constant verval en grote rotsblokken zorgt voor veel keerwateractie en is zo een droomrivier voor vele kajakkers.

Trishuli
Deze groot volume rivier is bekend in Nepal voor het kayaken en raften en er zijn verschillende stukken te varen afhankelijk van het niveau van de groep. Versnellingen als ‘Upset’, ‘Surprise’ en ‘Ladies Delight’ zetten de toon van de rivier waarop je je, hoewel gelegen naast de hoofdweg van Nepal, volledig in de natuur waant. Op de vlakke stukken heb je tijd de aapjes te bewonderen die van boom tot boom slingeren en te zwaaien naar de dorpelingen die je vanaf de hangbruggen verwelkomen.
 
Karnali
Nepals grootste en langste rivier vindt zijn oorsprong op het Tibetaanse plateau bij Mt. Kailash. Voor vele kayakers staat de Humla Karnali op de wenslijsten van extreme expedities waar jaren voor getraind wordt. Wij stappen lager in, waar het water al iets rustiger wordt. Meermaals stuwt het water zich echter op voor een kloof waardoor de druk zich opbouwt en de kloof spectaculaire passages kent. De rivier wordt met de dag rustiger en het benedenstuk is vooral bekend om zijn natuur. Voor de weinige mensen die je op de kant ziet behoort vis tot zijn dagelijkse maaltijd. Dit gaat hand in hand met vele verschillende vogels die het gebied rijk is. Het landschap is minstens zo verscheiden en het lijkt alsof om elke bocht de rotsformaties weer geheel veranderd zijn.