Tel: +31 (0)72 509 4000
 

Handleiding Frankrijk - Alpen

Handleiding Frankrijk - Alpen

Locatie

Een spectaculaire kajakcursus
In één van de mooiste gebieden van Franse Alpen stromen de Durance, Guil, Ubaye en nog meer schitterende rivieren. De smalle zijbeken in het gebied van de Durance hebben elk een eigen karakter en zijn een ware uitdaging. Niet voor niets staan de Franse Alpen al jaren lang op ons programma! De veelzijdigheid van dit waterrijke gebied stelt ons in de gelegenheid om voor iedereen en op elk niveau schitterende wildwaterkajakcursussen te organiseren. In het plaatsje Guillestre, met veel gezellige terrasjes en winkelstraatjes, zullen we na het varen vaak te vinden zijn.
 
Een vakantie met pit!
In het afwisselende landschap van de Franse Alpen stroomt de Durance. Op deze brede en snelstromende wildwaterrivier organiseren wij kajakcursussen. Ook op de verschillende andere riviertjes in deze omgeving kan gevaren worden. Te denken valt aan de Ubaye, Guil en Guisane. Deze zijn wat smaller en meer verblokt dan de Durance, waardoor je stuurmanskunst flink op de proef zal worden gesteld.
 
In het plaatsje Guillestre, met veel gezellige terrasjes en winkelstraatjes, zullen we na het varen vaak te vinden zijn.

Verblijfskeuze

Het verblijf is niet bij de cursusprijs inbegrepen, tenzij anders staat vermeld. Voor wie op de camping verblijft hebben wij een kampeerplek gereserveerd.
 
Camping
De camping in de Franse Alpen ligt zeer gunstig en direct aan de Durance. We reserveren een ruim opgezet en rustig gelegen veld aan de achterkant van de camping. Vanuit je tent kun je het water van de Durance horen stromen en heb je uitzicht op de Alpenreuzen. Met helder weer kun je zelfs de gletsjer "Glacier Blanc" in de verte zien liggen.
 
Camping Municipal La Fontaine
05600 Reotier / Guillestre / Hautes-Alpes France
Tel: 0.492.451.684
Tel vanuit Nederland: 0033. 492.451.684
Email: 
www.camping-reotier.com

Campingprijzen
 
Hotelverzorging

Wie een luxer verblijf wenst kan in een hotel overnachten dat in de buurt van het plaatsje Guillestre ligt. Voor het ontbijt en/of diner heb je de keuze om in het hotel te eten of bij de groep op de camping aan te schuiven.
 
Hotel Lacour ** 48 kamers

Tel: +33 (0)4 92 45 03 08 0
Fax: 04 92 45 40 09 

Montdauphin-Gare. 05600 Eygliers 

Internet: www.hotel-lacour.com

La Demi Lune ** 9 kamers


Tel: +33 (0)4924503150
Fax: 0492451459

Montdauphin - 05600 Eygliers / Guillestre

Les Barnieres *** 40 kamers

Tel: +33 (0)4 92 45 04 87 0
Fax: 0492452874
67
05600 Guillestre 

Internet: www.hotel-lesbarnieres.com

Le Catinat Fleuri ** 19 kamers

Tel: +33 (0)4 92 45 07 62 0
Fax: 04 92 45 28 88
05600
Guillestre

Internet: www.catinat-fleuri.com

Le Martinet ** 21 kamers
Route de la gare

Tel: +33 (0)4 92 45 00280
Fax: 04 92 45 29 79

05600 Guillestre

La Maison de Roy ** 28 kamers

Tel: +33 (0)4 92 45 08 34 0
Fax: 04 92 45 44 45
05600 Guillestre

La Bonne Auberge ** 25 kamers 

Tel: +33 (0)492450240
Fax: 0492451312
CB,CV
05600 Risoul
Internet
Internet: www.labonneauberge-risoul.com

Au Bon Logis ** 15 kamers

Gaudlssard Haut
Tel: +33 (0)492451447

05600 Risoul

Internet: www.aubonlogis.com

Aankomst

Op de aanvangsdag van de cursus word je om 16.00 uur op onze locatie verwacht. Als iedereen gearriveerd is nemen de aanwezige instructeurs het plan van de cursus en allerlei praktische zaken door. Als je later arriveert, stellen we het op prijs dat je tijdig doorgeeft hoe laat je op de camping denkt aan te komen.
Voor de kampeerders is er een kampeerplek gereserveerd waarvan je op eigen kosten gebruik kunt maken. Het is de bedoeling dat je je bij aankomst aanmeldt bij de campingbaas en je tentje of ander kampeermiddel installeert. Als je een andere wijze van verblijf hebt geregeld, dan verwachten we je om 16.00 uur op ons basiskamp.

Reis naar de cursusplaats

De reis naar en van de plaats waar de cursus is wordt niet door ons verzorgd, tenzij anders is vermeld. Wel kunnen wij bemiddelen bij het carpoolen en kun je via het forum van onze website zelf een lift zoeken of aanbieden. Ook kun je op deze site kijken of je gezamenlijk een auto of busje kunt huren. De reiskosten kun je dan onderling delen. Een aantal locaties is ook met de pendelbus, trein of per vliegtuig bereikbaar. Samen reizen is hierbij gezelliger en op het forum van onze website kun je hiervoor contact zoeken.

Routebeschrijving
De afstand vanaf de Nederlandse grens tot aan de Franse Alpen is ± 1.000 km.
De routebeschrijving en gegevens over de camping ontvang je gelijktijdig met een boekingsbevestiging of wij sturen deze gegevens op verzoek van tevoren toe.
 
Treinreizigers
Voor meer reisinformatie kijk je op: www.routenet.nl of www.autohuur.nl of www.vliegtickets.nl of www.nsinternationaal.nl of plannerint.b-rail.be.

Geld

In Frankrijk kun je met de euro (€) betalen. Geldopname is mogelijk bij de geldautomaten en met een creditcard kun je vrijwel overal terecht. Ook op de camping kun je met creditcard te betalen. In Guillestre is een pinautomaat aanwezig.

Telefoneren

Telefoneren vanuit Frankrijk naar Nederland gaat als volgt: 0031 of +31 en het netnummer zonder de 0.
Telefoneren vanuit Nederland naar Frankrijk gaat als volgt: 0033 of +33 en het netnummer zonder de 0.
Bellen met een mobiele telefoon is geen probleem.

Verkeersbureau

Frans Nationaal Verkeersbureau
Prinsengracht 670
1017 KX  Amsterdam
tel. 0900-1122332
fax. 020-6203339

Franse weetjes

Een aantal woorden om alvast te oefenen
NL: Goedendag | FR: bonjour | Uitspraak: bonsjoer  
NL: Goedemorgen | FR: bon matin | Uitspraak: bonmaatèn  
NL: Goedenavond | FR: bonsoir | Uitspraak: bonswaar  
NL: Tot ziens | FR: au revoir | Uitspraak: ooievaar  
NL: Ja / Nee | FR: oui/non | Uitspraak: wie/non  
NL: Dank u wel | FR: merci | Uitspraak: mèrsie  
NL: (groot) Bier | FR: demi | Uitspraak: dummie  
NL: Rivier | FR: la rivière | Uitspraak: laa rievjère  
NL: Beek | FR: ruisseau | Uitspraak: rwiezoo  
NL: Waterval | FR: cascade | Uitspraak: kaskaade

Een paar Franse specialiteit gerechten
  • Tripes (gebakken ingewanden)
  • Truite (forel)
  • Tartiflette (aardappelschijfjes met saus uit de oven)
  • Raclette (gesmolten kaas schrapen)
  • Andouilette (worst van ingewanden)
Een paar Franse drankjes
  • Pastis (een anijsachtige drank)     
  • Genepi (een likeur op basis van een edelweiss-achtig plantje)
Tellen
0=zero 1=un(m)/une(v) 2=deux 3=troix 4=quattre 5=cinq 6=six 7=sept 8=huit 9=neuf 10=dix

Gewichten
NL: Ons | SLO: Deset dka | Uitspraak: des'set de'ka
NL: Gram | FR: gramme | Uitspraak: kramm
NL: Ons | FR: cent grammes | Uitspraak: sant krammes
NL: Pond | FR: demi kilo | Uitspraak: dummie kielo
NL: Kilo | FR: kilo | Uitspraak: kielo

Wat heeft de Franse Alpen nog meer te bieden

aast wildwaterkajakken is er in de Franse Alpen veel te beleven. Het gebied is op toerisme ingesteld en heeft veel bezienswaardigheden op gebied van natuur en cultuur. Op gebied van sport wordt hier zomers en 's winters veel georganiseerd. Op onze stek in de Franse Alpen zul je je dan ook niet snel gaan vervelen.
 
Bezienswaardigheden Franse Alpen
Queyras
Wandelen in het schitterende natuurpark Queyras.
www.queyras.com
 
Parc des Ecrins
Klaterende watervallen en heldere bergmeren. Een van de grotere natuurparken van Frankrijk, waar je te voet doorheen kunt trekken. Je kunt tochten maken van enkele uren tot meerdere dagen, waarbij je vaak niemand anders meer tegenkomt!
www.ecrins-parcnational.fr
 
Fort Mont-Dauphin
's Nachts schittert het prachtig verlichte fort boven het dal. Het fort is zeker een bezoekje waard. In het verleden werd er in de Alpengebieden nogal eens strijd geleverd tussen Franse en Italiaanse legers. De Franse koningen beschikten in de 18e eeuw over een zeer goede fortenbouwer, Vauban, die overal in Frankrijk, maar vooral in de Franse Alpen forten heeft aangelegd. Deze bouwer was zijn tijd ver vooruit. In Mont Dauphin bouwde hij voorposten die via onderaardse gangen verbonden waren met het hoofdfort. Bijzonder was dat dit de eerste voorposten uit de geschiedenis waren die ook beschikten over schietgaten aan de achterkant. Omdat het bereik van de kanonnen steeds groter werd heeft Vauban zelfs plannen gemaakt om een brug te bouwen over de kloof van de Guil zodat ook daar voorposten konden worden gebouwd. Door geldgebrek is dit plan helaas nooit uitgevoerd. In 1940 zijn een groot aantal gebouwen in het fort door de Duitsers platgebombardeerd. Het fort is tot ver na WOII gebruikt door het Franse leger. Nu ligt er binnen de muren een rustig dorpje met restaurants en winkeltjes van ambachtslieden en kunstenaars. Het uitzicht vanaf het fort op de Durance- en Guilkloof is adembenemend mooi.
 
Briançon
Briançon is de grootste plaats in de omgeving, circa een half uur rijden vanaf de camping. In de winter is dit een wintersportplaats. Ook in de zomer werkt de grote gondellift, die je brengt tot ver boven de boomgrens. Een mooi startpunt voor een wandeling door de bergen. Briançon heeft veel winkels en restaurants. De stad bestaat eigenlijk uit drie delen: de nieuwe stad beneden langs de weg, die is niet zo mooi, dan de vestingstad, een ommuurd en grotendeels intact gebleven vestingstadje en het fort, wat weer boven de vestingstad ligt. Vestingstadje en fort zijn ook gebouwd door Vauban. Briançon lag op een strategisch punt aan het einde van een dal richting Italië. Ooit is het lange tijd belegerd geweest door de Italianen maar ze hebben de stad nooit in kunnen nemen en hebben de langdurige belegering uiteindelijk maar opgegeven.
Het vestingstadje is een bezoek meer dan waard, door de historische sfeer en het mooie uitzicht op de dalen rondom.
 
Glacier Blanc
Maak eens een onvergetelijke tocht naar de ijskoude gletsjer. Op zo’n drie kwartier rijden vanaf de camping kom je aan op een grote parkeerplaats. Vanaf daar kan je gaan lopen richting de glacier blanc of de glacier noir. Na een wandeling van zo’n anderhalf tot twee uur sta je aan de rand van de gletsjer. Uit de gletsjer stroomt een riviertje, de Torrent St. Pierre. Later wordt dit de Gyr, vervolgens komt de Onde bij de Gyr en gaat het water verder onder de naam Gyronde. De Gyronde mond uit in de Durance en levert in de zomer een deel van het water van de Durance.
Als je naar de glaciers toe rijdt, rijd je langs de Gyr. ’s Ochtends is het water laag, ’s middags hoog. Als je langs de Gyr loopt hoor je continue gerommel. De keien verrollen voortdurend, door de hoge waterdruk. De Gyr kan van de ene op de andere week een heel andere bedding met veranderde of zelfs nieuwe stroomversnellingen hebben!
Triest, maar waar is dat de gletsjers steeds kleiner worden. In de gite bij de parkeerplaats hangt een foto uit ca 1920, de gletsjer komt dan nog tot aan de gite. Nu moet je een heel eind lopen! In de ruim twintig jaar dat wij in de Alpen komen hebben wij ook zelf kunnen zien dat de gletsjer zich steeds verder terugtrekt. In sommige jaren met tientallen meters!
 
Col de Vars
Vanuit Guillestre kan je naar het dal van de Ubaye rijden via de col de Vars. Een mooie auto- of fietstocht. Al slalommend kom je boven de boomgrens uit. Wie ’s ochtends vroeg op pad gaat heeft grote kans om op de col begroet te worden door de fluitende bergmarmotten. Als je naar het dal van de Ubaye rijdt kan je via Embrun weer terugrijden naar Guillestre. Je rijdt dan langs het Lac du Serre Ponçon, het grootste stuwmeer van Frankrijk, aangelegd in 1960. Voor het meer zijn veel dorpjes verplaatst. Op de route kom je ook wat verplaatste kerkhofjes tegen. Ergens in het meer zie je een eilandje met een kerk. Vroeger was dat een kerk op een heuvel middenin een dorp.
 
Embrun
Na Briançon is Embrun de tweede wat grotere plaats. Veel winkels en restaurants. Bij Embrun eindigt de Durance in het Lac du Serre Ponçon. Iedere middag steekt er een felle wind op. Er wordt op het meer dan ook veel aan windsurfen gedaan. Oorspronkelijk was Embrun ook een vestingplaats, maar daar zie je eigenlijk vooral al varend vanaf de Durance nog wat van. De stad zelf is nogal veranderd in de loop der tijd.
 
Guillestre
Guillestre is een klein Alpendorpje en heeft nog veel van haar oorspronkelijke karakter behouden. Smalle straatjes  met oude, soms vervallen huizen komen uit op de hoofdweg met winkels. In de loop der tijd heeft Guillestre zich ontwikkeld tot de belangrijkste uitvalsbasis voor de ‘outdoor’sporten in dit gebied. In Guillestre vind je een aantal leuke restaurants en barretjes. Boven Guillestre ligt Risoul, ’s zomers wat verlaten, maar in de winter een populair wintersportoord.
 
Sporten
In de omgeving van Guillestre kun je op veel manieren sportief bezig zijn.
Informatieve websites zijn:
www.pays-du-guillestrois.com.

Raften
De Durance is dé raftrivier van Frankrijk met talloze afvaarten per dag. Ook wordt er volop aan hydrospeed gedaan. Raften op de Durance valt een beetje tegen als je er ook op kajakt. Wil je toch een dagje raften dan raden we je daarom de Gyr aan.
 
Zweefvliegen
Vlakbij de camping is een zweefvliegveld. Het is mogelijk om mee te vliegen voor een redelijk tarief. Je vliegt dan circa een uur rond met grandioos uitzicht over de Alpen en de rivierdalen. Beslist een aanrader!
 
Canyoning
Rond de Durance bevinden zich talloze stroompjes en bergbeken waar ’s zomers bijna geen water in staat. Er zijn canyontochten voor beginners en gevorderden. Canyoning is een combinatie van klimmen, abseilen, zwemmen en klauteren, onder begeleiding van een ervaren gids. Voor gevorderden is er een erg mooie canyon, vlakbij de camping met acht abseil watervallen. De hoogste daarvan is circa 50 meter!
 
Klimmen
Vlakbij de camping zijn wat oefenklimwanden, waar je de touwen vooraf kunt uithangen. Daarnaast zijn er nog talloze klimmogelijkheden in de nabijheid.
 
Via Ferrata
Een tussenvorm van klimmen, wandelen en klauteren is Via ferrata. Je volgt een route waarbij je continue gezekerd bent door een staalkabel. Op moeilijke punten zijn treden gehakt of steunpunten geplaatst. Enige klimervaring is voor de moeilijkere routes gewenst. De benodigde attributen zoals klimgordel en helm zijn te huur in Guillestre. Er zijn meerdere routes, van gemakkelijk tot moeilijk. Vooral de (moeilijke) lange route door de Durancekloof is erg de moeite waard, je steekt een aantal keren de rivier over met smalle hangbruggetjes en eindigt de tocht met een lange verticale klim omhoog. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees dus!
 
Fietsen
Rondom de camping bevinden zich talloze fietsroutes. De tour de France doet regelmatig cols in de buurt aan. De col de Vars route wordt veel gefietst, maar ook op de col de Lauteret, de Col de la Madeleine en de vele andere cols in de buurt kom je veel fietsers tegen. Ook voor mountainbikers zijn er volop routes te vinden. Een bijzondere vorm van fietsen is het downhillen. Op een speciale fiets op volle snelheid een skipiste af. Te beoefenen in Vars, soms ook in Risoul en vooral geschikt voor waaghalzen!
 
Wandelen
Wandelingen van een paar uur tot meerdere dagen, in de uitgestrekte Alpen is het allemaal mogelijk. Wandelingen in de zijdalen van de Guil, wandelen naar mooie bergmeertjes, de site Nordique,  zelfs tochten (alleen onder begeleiding van een gids mogelijk!) over de Glacier Blanc met stijgijzers....het kan allemaal! Van recreatiewandelaar tot semi-professional: op loopafstand van de camping vind je gegarandeerd een wandeltocht naar wens!