Tel: +31 (0)72 509 4000
 

Nieuwsbrief maart 2013

Nieuwsbrief maart 2013

 

Van december tot maart gaat kajakken met kou gepaard.

Wintersportliefhebbers zijn deze winter ruimschoots aan hun trekken gekomen. Wie van wildwaterkajakken houdt vindt een goede koude winter met veel sneeuw ook niet verkeerd. Dit geeft namelijk een goede waterstand in het vooruitzicht en daar kunnen we tot diep in de zomer gebruik van maken! Heb je nog geen kajakcursus op het oog blader dan eens door onze kalender. Met onze speciale aanbieding van februari en nu ook speciale dubbele aanbiedingen in maart, wordt inschrijven voor een kajakvakantie of weekend nog aantrekkelijker.
 
 
 
Europagaai wildwaterexperts, al 35 jaar toonaangevend en gezellig.
- wildwater kajakvakanties en cursussen: www.europagaai.nl
- actieve groepsuitstapjes en schoolreisjes: www.schoorlactief.nl
 
 

Dubbele maart aanbieding (1ste)

Iedereen die voor 1 april 2013 een kajakweek bij Europagaai boekt kan met 50% korting op de cursusprijs ook een kajak-dag, weekend of 3-daagsecursus in België, Luxemburg, Duitsland of brandingkajakken in Nederland boeken. Deze aanbieding is geldig zolang er voor de betreffende cursus nog plek vrij is. Dit is niet alleen gezellig en leuk, maar kan ook een goede voorbereiding op een kajakvakantie zijn.
Ander van toepassing zijnde kortingen zijn alleen geldig voor een kajakweek.
 
 
 

Dubbele maart aanbieding (2e)

Iedereen die voor 1 april  2013 een kajakcursus bij Europagaai boekt kan ook inschrijven voor gratis deelnemen aan een half uur oefenen in het zwembad in Alkmaar. Dit oefenen gaat op eigen gelegenheid. Er is dus geen specifieke les maar de aanwezige Europagaai instructeurs kunnen je natuurlijk wel tips geven. Je kunt een eigen kajak mee brengen of er een van tevoren voor € 15,- bij ons huren. Zorg wel dat de kajak die je mee brengt van binnen en buiten grondig is schoon gemaakt!
Het volgen van een eskimoteercursus is ook nog mogelijk!
 
 
 

Ardennenweekend 29 t/m 31 maart

Op de Europagaai website stond de wildwaterkajakcursus in de Ardennen oranje gekleurd. Helaas is door een afboeking van 4 personen het doorgaan van deze cursus op losse schroeven komen te staan. We hopen echter dat er spoedig nog boekingen binnen komen en dat de cursus toch door kan gaan. Misschien kunnen we je overhalen om mee te doen met dit gezellige en goede begin van het kajakseizoen.
 
 
 
 

Wildwaterstandvoorspelling

Misschien is het nog een beetje te vroeg om in maart al een voorspelling van de wildwaterstand te doen. De vele sneeuwval in de Alpen en Pyreneeën maar ook elders in Europa geven gezien het aanhoudende koude weer echter zeer goede vooruitzichten. Als kajakker weet je dat laat op gang komende warme voorjaarstemperaturen in combinatie met goede sneeuwhoogtes tot ver in de zomer bepalend kunnen zijn voor de waterstand in de rivieren. Dat wordt weer volop genieten en maakt het klunen met de kajak overbodig!
 
 
 
 

Stichting respect de Mountains

Het verheugt ons dat de activiteiten in Schoorl door Stichting Respect de Mountains hoogstwaarschijnlijk ook dit jaar weer plaats gaan vinden. We hebben tenminste een aanvraag ontvangen voor het verzorgen van activiteiten voor de vrijwilligers die helpen met het schoonmaken van het strand en het duin. In 2012 was dit ondanks het extreem natte weer toch een daverend succes. Als een en ander zeker is zullen we hier in een volgende nieuwsbrief zeker uitgebreid op terug komen.

 

 

 

Kajakverkoop.nl

Een leuke eenvoudige website om kano’s,  kajaks en toebehoren te vinden, aan te vragen of te koop aan te bieden. Niet commerciële advertenties zijn gratis en worden ook doorgeplaatst naar andere verkoop sites. Kijk op www.kajakverkoop.nl.
 
 
 
 

Kajak tip

Na een winterstop is het aan te raden om tijdig je kajakspullen te checken zodat je niet op het laatste moment voor vervelende verrassingen komt te staan.
 
 
 
 

Steeds meer mensen ontdekken Europagaai voor de 2e keer!

In ruim vijfendertigjaar tijd heeft Europagaai een behoorlijke klantenkring opgebouwd. Steeds vaker zien we kajakkers van vroeger, maar nu met hun kinderen er bij terugkeren, Door de drukte van het gezinsleven hebben ze geen tijd meer voor kajakken gehad. Het is erg leuk om te zien dat de vertrouwd gemoedelijk sfeer weer snel wordt opgepakt en dat een kajakvakantie voor deze doelgroep gegarandeerd succesvol is. De twijfel of iemand het kajakken na zoveel jaar is verleerd is onterecht. Net als bij fietsen is het eventjes wennen maar je zit weer zo op je oude niveau. Bij het kampvuur volgen vaak de verhalen en worden hilarische momenten van toen weer opgerakeld. Super leuk en gezellig. We hopen dan ook dat de stijgende lijn met mensen die Europagaai voor de 2e keer ontdekken gestaagd door zal gaan.
 
 
 
 

Krantenartikel over Martina

THUIS IN MEEST RUIGE UITHOEKEN
De duinstreek telt meer succesvolle sporttalenten dan de meeste mensen beseffen. Vooral in doorgaans nauwelijks belichte sporten. Zo ook in Schoorl, waar de 23-jarige kajaksporter Martina Wegman thuis aan de Heereweg over haar avonturen verhaalt. Begin december werd zij in Chili over vijf wedstrijddagen knap tweede. Terug op het ouderlijk nest heeft zij even tijd voor de krant, voordat ze weer uitvliegt richting overzeese woeste wateren.

Zoals in veel gevallen is het ook Martina Wegman met de paplepel ingegoten. Pap runt al jarenlang een wildwatersportbedrijf, waarmee hij in binnen- en buitenland onder meer cursussen verzorgt. Tja? Als de hele familie kajakgek is, rol je er haast vanzelf in. "Rond m'n tiende ging ik af en toe al freestylekajakken in de branding van Hargen aan Zee, waar mijn vader ook actief is met zijn bedrijf. Na een jaar of drie werd ik echt fanatiek en ging ik ook wedstrijden doen", herinnert Martina zich. "Het was destijds een opkomende sport en ik belandde vrij snel in de top. Door buitenlandse cursussen en de NK's in Frankrijk reisde ik regelmatig af naar het buitenland. In het wildwaterkajakken ontwikkelde ik me samen met mijn zus tevens tot safety-kajakker. Daarmee vis je gestrand kajakkers uit het water, om ze weer op weg te helpen."

UITHOEKEN
Van het een kwam het ander en zo ging Martina als 18-jarige al zelf lesgeven. Elke zomer is zij dagelijks op het water te vinden, om anderen te instrueren in freestyle-, wildwater- en safetykajakken. Daarmee blijft zij gelijk ook haar eigen techniek ontwikkelen, wat vrij onbewust een goede training vormt. "Omdat ik zelf van verschillende instructeurs les kreeg, beschik ik over diverse inzichten en technieken. Heel handig voor mezelf én het lesgeven."

Voor wedstrijden vliegt Martina naar allerlei uithoeken ter wereld, onder meer in Italië, Oostenrijk, Canada en de VS, waar de kajaksport op behoorlijk professioneel niveau zit. De liefde brengt haar al een jaar of drie naar Nieuw-Zeeland, waar ze samen met haar zus onlangs verbleef. Voor een rondreis én natuurlijk de nodige kajakavonturen.

INTENS WAUWGEVOEL
"Veel reizen is het wel met deze sport. Je komt op zó veel bijzondere plekken, waar nog weinig mensen zijn geweest. Diepe kloven waar je alleen per kajak kunt komen. Dan beleef je een intens wauwgevoel en ervaar je unieke momenten. Even alleen op de wereld in de meest ruige uithoeken. Dan moet alles goed gaan. Soms loop je vast en moet je urenlang klimmen, om een steile kloof uit te komen. Uiteraard helpen we elkaar dan met touwen en zo."

SELECTE GROEP
Die saamhorigheid is er ook met het wedstrijdkajakken, zoals begin december tijdens de Whitewater Grand Prix in Chili. Wereldwijd waren slechts 32 kajaksporters daarvoor uitgenodigd, waaronder de Schoorlse Martina Wegman. "Een selecte groep, waarmee we in twee weken tijd vijf wedstrijddagen beleefden. Voor elke dag was er meestal één oefenrun. Voor de meesten was het nieuw terrein, wat het heel speciaal maakte. Onbekende rivierstromingen maken het extra spannend. Belangrijk bij wildwaterkajakken is, om voor weinig weerstand bovenop het water te blijven. Ook watervallen vereisen goede techniek." Wie een bepaalt traject het snelste aflegt, is de winnaar. Dat Martina Wegman uit de lage landen er vijfmaal tweede werd, is bewonderenswaardig. Maar met alleen talent en techniek kom je er niet. "Het kost uiteraard veel tijd en geld. Gelukkig heb ik met Teva een goede materiaalsponsor. Verder doe ik zelf zoveel mogelijk low budget. Overnachten kan vaak per tent en soms ook middels wildkamperen."

TOEKOMST
Klinkt heel avontuurlijk, maar Martina denkt ondertussen ook aan de toekomst. In april rondde zij haar studie commerciële sporteconomie aan de Johan Cruyff University af. Ooit wordt het qua werk iets met sportmarketing en -promotie. Voorlopig ligt de focus nog op de kajaksport. "Komende lente is de Whitewater GP in Canada, waar wellicht de top drie welkom is. Verder zijn er internationale wedstrijden in Oostenrijk en de VS. Bovendien wil mijn vriend in 2016 naar de Spelen in Rio. Genoeg plannen dus. Daarna is het misschien tijd voor een maatschappelijk carrière", besluit een glimlachende Martina.

Meer info op: www.kajak.nl en www.whitewatergrandprix.com.