Tel: +31 (0)72 509 4000
 

Wildwatervakantie met Europagaai in de Julische Alpen in Slovenie

Wildwatervakantie met Europagaai in de Julische Alpen in Slovenie

Tekst: Linde / Foto's:  / Artikel gepubliceerd in: Kanosport
 
Voor het derde jaar op rij begaf ik mij half juli van deze zomer richting Slovenië voor een wildwatervakantie met Europagaai. Twee jaar geleden waagde ik mij met mijn vader voor het eerst aan wildwaterkajakken. Na mijn jeugd vol vakanties in een Wenonah en verschillende zeekajaktochten wilde ik ook wel eens het wilde water uitproberen. Na wat rondspeuren op internet hebben wij toen besloten om een cursus bij Europagaai te volgen en dat beviel zo goed dat ik sinds dat jaar steeds terug ben gekomen en zeker van plan ben dit in de toekomst ook te blijven doen. Ik zal proberen hier een impressie te geven van zo'n kajakweek: een week waarvan ik elke keer vind dat hij veel te snel voorbij gaat.
 
Op de locatie in de buurt van Bovec verblijf je met alle deelnemers op een speciaal aan de organisatie toegewezen veld op de camping Camp Soca. Deze camping, die trouwens erg fijne voorzieningen heeft, ligt zelf aan de wonderschone azuurblauwe Soca zodat je gelijk bij aankomst al kennis kan maken met deze prachtige en zeer koude (maar dus verfrissende) rivier.
Het “Europagaaiveld” is voorzien van een eigen toilet en overkapping. Deze huisvest een ware “veldkeuken” die volop gebruikt wordt door alle deelnemers die het leuk vinden om aan het gezamenlijk koken mee te doen; een echte aanrader vanwege de gezelligheid en zo hoef je niet elke avond zelf te prutten met je campinggaz, maar kan je gewoon de taken verdelen en koken aan een fornuis ;)
 
 

Vanaf de camping vertrekken elke ochtend de verschillende groepjes, ingedeeld op niveau, onder leiding van de instructeurs naar de instap van het deel van de Soca dat voor die dag op het programma staat. Een dag op de Soca wordt gevuld met lekker oefenen en spelen op het water waarbij veiligheid en plezier steeds centraal staan. In kleine groepjes van vergelijkbaar niveau leer jij, onder leiding van je instructeur, elke keer wat nieuws en wordt je steeds uitgedaagd naar jou kunnen. De dag op het water wordt onderbroken door een lunchpauze aan de rivier waarbij je kan genieten van de prachtige omgeving. Na een dag op het water ben je helemaal voldaan en is er niks gezelliger dan samen te koken en de dag af te sluiten rond het kampvuur.
 
Of je nou nog nooit in een kajak hebt gezeten en dit graag een keer wil proberen, je liefde voor kanoën en kajakken er zeker is maar je de ballen verstand hebt van wildwater zoals ik had, of al veel ervaring hebt, voor ieder is er wat wils. Door de drie keer die ik mee ben gegaan heb ik van dichtbij kunnen meemaken dat kajakkers met zeer uiteenlopend niveau zich kunnen vermaken op de Soca en de Koritnica, de twee rivieren waarop gevaren wordt in dit gebied. Dankzij de kennis en het enthousiasme van de instructeurs en de verschillende passages die de Soca biedt kan jong en oud, beginner en gevorderd, zich vermaken en een heerlijke wildwatervakantie hebben.
 
Grote dank voor instructeurs Wouter en Elisa voor weer een geweldige week!