Tel: +31 (0)72 509 4000
 

HOLA ESPA—A

HOLA ESPA—A

Tekst: Querine / Artikel gepubliceerd in: Kanosport
 
Door de Spaanse Pyreneeën stroomt de Rio Noguera Pallaresa, een rivier die even mooi is als haar naam. De rivier is een combinatie van volume en technisch wildwater. Hoge golven en walsen maar ook smalle valletjes waar je het boofen onder de knie kunt krijgen. De Rio La Noguera Pallaresa is een paradijs voor de kajakker met enige kajakervaring.
De Noquera Pallaresa is 154km lang en ontspringt nabij het skigebied van Pla de Beret. Een gedeelte van de rivier is ingedamd. Ongeveer 40 km van de bron creëert een van de dammen een groot stuwmeer. Vanaf hier stroomt de rivier met een wildwatergradatie van II/III/IV naar het volgende grote stuwmeer, z’n 60 km verderop.
In de maanden mei en juni is de rivier op zijn mooist. Wanneer de stuwmeren door de smeltende sneeuw gevuld zijn worden de dammen opengezet. De rivier wordt rijkelijk gevuld en er ontstaat een waar wildwaterparadijs.
 
 
 

Highlights

Collegats kloof - Een van de highlights van de Noguera Pallaresa is de Collegats kloof. Wanneer je door deze kloof vaart lijkt het even alsof je droomt. De rivier kronkelt ingesloten tussen immens hoge, steile wanden naar beneden. Dit stuk wildwater heeft een wildwatergradatie van II/-III. Dit geeft je alle tijd om van dit natuurwonder te genieten. Je vaart onder watervallen door die van hoog boven je komen en langs de stenenwanden stromen. Het water heeft door de jaren heen sprookjesachtige vormen uit de stenen geslepen. Het fel groene mos en de grote gieren die in de lucht zweven maken dit sprookje compleet.
 
 
 
Het koninginnenstuk - Het koninginnenstuk is de kers op de taart. Hoge golven worden gecombineerd met rustigere stukken wildwater waarbij het aankomt op techniek. Dat je aan de bak moet is zeker. Met stevige peddelslagen kun je over grote golven heen varen en grote walsen ontwijken… of… je kunt natuurlijk ook dwars door de walsen heen varen en de golven gebruiken om op te surfen. Op een paar plekken creëren stenen kleine valletjes, hier kun je oefenen op het boofen. Het koninginnenstuk eindigt bij de slalombaan in de plaats Sort. Wie nog energie overheeft kan hier scherpe keerwaters varen en nog even surfen of loopen!
 
Sort - De Noguera Pallaresa stroomt door de plaats Sort. Sort is een gezellig dorp met een relaxte sfeer. Je hebt er tal van souvenir winkeltjes, kleine straatjes en vele terrasjes. Je kunt hier de Spaanse Tapas uit proberen en genieten van een glas Sangria. In 2001 was het dorp het decor van het wereld kampioenschap freestyle kajakken. Er worden vaker kajak evenementen georganiseerd. En tal van kleine dorpsfeesten. Tijdens z’n dorpsfeest wordt er met z’n alle paella gegeten en kun je luisteren naar lokale muziek.